rundvandringar

upptäck ditt Skåne

Mejla: info email


GPS nedladdning för samtliga rundvandringsguider

 

Klicka gärna på omslagsbilderna för ett smakprov från vandringarna.

 

Filformat; .gpx standard GPS, .pdf textfiler, OBS! högerklicka (spara som../save as..) för nedladdning av GPS-filen i gpx-format på en PC. På mobilen välj öppna i din navigeringsapp

 

 

Profile for rundvandringar

 

rundvandring

Döda byn!

 

Lerjevallen, de dödas by och Kastagropen, 19 km

P Lerjevallen, avtagsväg från Mjönäsvägen 6 km norr om Arkeltorp, Vånga socken, Kristianstad. Detta är en riktig vildmarksrunda med djupa, mossbelupna skogar och mäktiga stenblock där, för inte så länge sedan, en by med ett 20-tal torp låg gömd. Några enstaka ruiner och mäktiga stengärdesgårdar är allt som finns kvar idag, men ändå, att ströva runt i trakten, väcker till liv en mystisk känsla av överväldigande ödslighet.

 

GPS nedladdning: Döda byn 19 km (.gpx)

 

 

rundvandring

HELA Söderåsen!

 

HELA Söderåsen runt - upptäck Skånes vildmark- gör en LÅNG- RUNDVANDRING Åstorp-Röstånga- Åstorp, 95 km.

 

Turförslaget ger vandraren en introduktion till ALLT vad Söderåsen har att erbjuda i form av ett relativt ostört äventyrsland för vuxna- svindlande höjder, lummiga ravindalar, rogivande skogar och en intagande torparmiljö. I Åstorp finns tågstation i anslutning till utgångspunkten, men det går naturligtvis lika bra att starta från Röstånga. Halva sträckan följer den orange-markerade Skåneleden, andra halvan är grönmarkerad endast på kartan. På Skåneledsetappen är det enkelt att hitta vatten och lämpliga övernattningsställen. På den gröna etappen är det något svårare. Därför kan det vara bra att gå ner till Kågeröd som ligger halvvägs. Genvägen tvärs över, förbi Finstorp, är gul-markerad. Lämpliga rastplatser är markerade på kartan.

 

Beakta allemansrätten! För besökare till nationalparken gäller särskilda bestämmelser, kolla skyltar vid entrén och på: Söderåsens Nationalpark

 

Frågor och funderingar: Mejla ”rundvandringar”- Karin(@)walks.se

 

GOD TUR/MYCKET NÖJE önskar stigfinnaren Karin Hoffmann

 

Ladda kartor (varje del är ca 5,5MB) och GPS-rutt:

 

 

 

Drakamöllan smakprov ur "rundvandringar rofyllda platser"

 

På Drakamöllans böljande heder kan du få känna lugn och uppleva själens samklang med naturen. I dalgångarna, inbäddade i färgsprakande ljungheder, bland rika blomsterängar och bokskog ligger idylliskt belägna, välbevarade lantgårdar. Islandshästar och gutefår betar det ålderdomliga kulturlandskapet och förstärker intrycket av fulländad stillhet. Reservatet är beläget knappt 5 km norr om Brösarp och nås via väg 19. Ladda ner vandringsbeskrivning, karta och GPS-rutt nedan: Rundan är Nr 10 i guideboken ”rundvandringar rofyllda platser”. Boken är dessvärre slutsåld men kommer att publiceras som E-bok.

 

GOD TUR/MYCKET NÖJE önskar stigfinnaren Karin Hoffmann

 

 

 

Brantevik -

rundvandringstips

 

Vandringsbeskrivning Brantevik framtagen i samband med STF Brantevik Råkulle Vandrarhem's 20-års jubileum 2019.

 

"Mitt på Österlen, på det charmiga fiskeläget Brantevik ligger vårt fina vandrarhem. Här, vid havet, möts natur- och kulturälskare som upptäckt att vi har ett perfekt läge på Österlen för att njuta lugnet men också uppleva äventyr. Varje årstid sin egen tjusning, sin egen takt. Ströva omkring och njut av rosornas doft i sommarkvällen, koltrastens mjuka sång från ett hustak en stilla vårkväll eller ljudet av havet när det lägger sig efter en höststorm. Här kan du vandra vackra sträckningar av Skåneleden, cykla på slingriga småvägar eller välja ett löparpass längs vindlande strandstigar. Söder om byn ligger vår oas Grönet med strandängar och klipphällar - perfekt för sköna promenader."

 

 

 

Körsbärsdalen - rundvandringstips

 

Ny vandringsbeskrivning Körsbärsdalen/Hasslemölla fälad och Humlamadens naturreservat, 10 km, finns här för nedladdning med start från Kulturens Östarp.

 

 

 

Kartprogram för smartphones

 

Kartan i boken tillsammans med den beskrivande texten skall räcka (checka ev. uppdateringar). Man bör dock ha en hyfsad förståelse för hur en karta fungerar t.ex. vilket håll öster är. Detta framgår av kartan. Norr är uppåt på alla mina kartor. En vanlig kompass kan vara bra att ha med sig ändå. Beträffande navigations-appar och GPS i mobilen så kräver dessa verktyg också en förståelse och kan vara en bra hjälp när man kör fast. GPS behöver en s.k .3D fix dvs kontakt med tre satelliter. Det finns dessutom en inbyggd mobil baserad GPS- funktion som kräver kontakt med mobilnätet. Är man djupt nere i en ravin, kan det hända att man tappar mobiltäckning och även satellittäckning. Så ja- dessa hjälpmedel är inte 100%. Kartan kan däremot laddas ner off- line.

 

När man bemästrar konsten att navigera- gör man varje vandringsäventyr till sitt eget. Det är en mäktig känsla. Men vill man göra det enkelt för sig, så finns det massor av super-fina markerade leder. Det kan vara en tjusning i sig, något man ibland behöver, att traska runt utan ansträngning.

 

Det finns en uppsjö av appar för navigering via mobilen, några av dessa program kan vara ett lämpligt komplement till vandringsböckerna. Topo-GPS är populär bland våra vandrare och finns för både Android/iPhone. Själv fastnade vi för Locus Maps för Android. Mer info: Locusmap . Svenska terrängkartan hittar ni på denna länk Terrängkartan Sverige.

 

Det finns genom dessa appar ett antal kartor att välja på. Kartor från hela världen finns tillgängliga flera av dessa kan dessutom laddas ner gratis och användas off-line. Det finns även vektorbaserade kartor som skiljer sig mot de sk bitmappade kartorna genom att man kan zooma in utan att kartan blir suddig. Dock har jag inte hittat den svenska terrängkartan i det formatet än.

 

OBS! En terrängkarta i papper tillsammans med en kompass är ett bra komplement till en gps.

 

Andra appar för Android/iPhone mobiler t.ex.

 

Video introduktion till rundvandringar med mobil

Hur ladda ner gps-information?

Skriftlig info: Hur ladda ner gps-information?

 

 

Uppdateringar för samtliga rundvandringsböcker samt GPS material.

 

mitt Skåne

 

GPS-information; waypoints och spår, från samtliga vandringar, samlade i en fil;

Läs mer »

 

 

mera Skånes kust

 

GPS-information; waypoints och spår, från samtliga vandringar, samlade i en fil;

Läs mer »

 

 

Skåneleden

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar (2016-11-06) samt GPS-information, waypoints och spår;

Bok 9 innehåller 30 nya rundor. Utgångspunkten till merparten av dessa kan nås med kollektivtrafik. Vandringsförslagen i guiden består av utvalda Skåneledsetapper (en i naturen orange markerad långled från A till B) kombinerade med en omarkerad rundvandring tillbaka, därav är 8 via Skåneleden kust-kust, 8 via Skåneleden nord-syd, 7 via Skåneleden ås-ås och 7 via Österlenleden.

Läs mer »

rofyllda platser

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar (2016-12-12) samt GPS-information, waypoints och spår;

 

Bok 8 innehåller 29 rundvandringar till rofyllda platser på Österlen, Linderödsåsen och i Snapphane-Göinge bygderna. Sjutton av dessa turförslag lämpar sig för de vandrare som vill undvika stättor, som t.ex. barnvagnsvandrare och hundförare. Det är ont om tysta platser i vår urbana värld, platser där storstads-människan kan lyssna till stillheten och hämta kraft. Dessa platser kan vara gamla kultplatser, trolska gläntor, utsiktsplatser eller andra ställen med magisk dragningskraft. Målsättningen med boken är ett ökat miljömedvetande, en ökad förståelse för vikten av att bevara de gröna områdena runt städerna, en förbättrad livskvalitet då vandraren upplever naturens läkande kraft.

Läs mer »

evighetsträd

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

Bok 6 ger vandraren en introduktion till några av alla de vackra, knotiga trädjättar som pryder det Skånska landskapet. Totalt 350 trädjättar inkluderas i strövtågen. Drygt hälften av rundvandringarna går via slotts- och herrgårdsparker med omgivande odlingslandskap, övriga till strövvänliga skogar och hagar.

Läs mer »

för tågburna

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

Med reservation för T12 spåret som ej ärkontrollerat ännu, se även ny uppdaterad vägbeskrivning.

Bok 4 vänder sig till alla miljömedvetna naturälskare som av olika anledningar väljer att resa kollektivt. Utgångspunkten för vandringarna är naturnära tågstationer runt om i Skåne samt längs Öresundstågets sträckning mellan Köpenhamn och Helsingör.

Läs mer »

Söderåsen

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

 

Bok 3 bjuder på strövtåg i Skånes sista vildmark. På turistbyrån i Söderåsen kan ni sommartid hyra gps'er färdigladdade med en testrunda, samtliga 27 rundvandringar och drygt 100 geocachar. An example in English can be found here: Walk no 6 East Klovahallar at alltrails

Läs mer »

Romeleåsen

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar (23-10-2016 rev2) samt GPS-information, waypoints och spår;

Bok 1 är första boken i serien, tredje upplagan. Rundvandringarna beskriver författarens hemtrakt på Romeleåsen och i sjölandskapen. Turförslagen är ganska jämt fördelade mellan Lund och Sjöbo kommun. På och kring åsen finns ett stövvänligt landskap med betesmarker, vackra blandskogar, ringlande vatten, fågelrika sjöar och en levande kulturbygd.

Läs mer »

Skånes kust sve/eng

 

Upplagan på svenska av denna bok utgår ur sortimentet och ersätts av mera Skånes kust.

Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

Book 7 is the ideal companion for rambling along the southern Swedish shoreline. The book gives the walker an introduction not only to the beautiful coast with its breathtaking views, but also to the surrounding area’s forests and characteristic countryside which is within easy reach. Walk in the immensely popular Inspector Kurt Wallander footsteps, well-known also in UK from the BBC series filmed in the area around Ystad.

Läs mer »

med GPS

 

Denna titel har utgått ur sortimentet

Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

 

Läs mer »