rundvandringar

upptäck ditt Skåne

Mejla: info email


GPS nedladdning för samtliga rundvandringsguider finns i anslutning till respektive bok.
Filformat; standard GPS (.gpx), textfiler (.pdf), OBS! högerklicka (spara som../save as..) för nedladdning av GPS-filen i gpx-format på en PC. På mobilen välj öppna i din navigeringsapp. Notera att GPS-filerna numera finns med i e-boken som bilaga och således ej längre tillgängliga på denna sidan.
 
Hur används GPS-filerna! Klicka
 
Senaste nytt kring GPS och e-böcker Klicka

 

Hoppa (klickbara länkar) direkt till aktuell rundvandringsguide.
 
 • Snogeholm landart
 • Måryds dammar
 • Risen och Toppeladugård
 • rundvandringar mitt Skåne
 • rundvandringar Skåneleden
 • rundvandringar mera Skånes kust
 • rundvandringar rofyllda platser
 • rundvandringar Söderåsen
 • rundvandringar evighetsträd
 • rundvandringar för tågburna
 • rundvandringar med GPS
 • rundvandringar Romeleåsen
 • rundvandringar Skånes kust (äldre version)
 •  
  Samtliga inbundna böcker är slutsålda:

   

  Nedan följer först de tre rundvandringsguiderna i e-boksformat. På förekommen anledning notera att e-böckerna "mitt Skåne" och "Skånes kust" är nya, omarbetade versioner av tidigare inbundna upplagor. Detta betyder att vandringsbeskrivningar och GPS-filer är uppdaterade och skiljer sig från den inbundna förlagan.
   
  Notera även att GPS-filen finns med som bilaga inuti pdf-boken och är ej tillgängliga för nedladdning på denna sida. Bokus/Adlibris har egna appar för läsning och köp av e-böcker som tyvärr inte alltid hanterar en pdf-bok med bilder/kartor optimalt (t.ex. förstoring av text). Använd därför Adobe Acrobat Reader för att hitta och plocka ut filerna ur e-boken.

   

   

  NYHETER!

  norra Skåne e-bok (pdf)

   

  GPS-information; way points (vägpunkter/riktmärken) och spår, för samtliga rundvandringar, samlade i en fil. Denna fil finns med som bilaga inuti pdf-boken;

   

 • Uppdateringar norra Skåne ebok
 •  

  E-boken, ”rundvandringar norra Skåne” är sista boken i trilogin "rundvandringar i Skåne". Guideboken bjuder på 30 rundvandringar i norra Skåne, totalt 343 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Av turförslagen är tre helt nya; övriga är ett hopplock från tidigare titlar, varav tio är från ”rofyllda platser”, sex från ”Skåneleden”, fem från ”Söderåsen”, tre från "tågburna” och tre från ”evighetsträd”. Samtliga rundor är omarbetade, uppdaterade och förbättrade.

   

  Viktigt om e-boken: Innan du köper e-boken är det lämpligt att du har hämtat och installerat ett läsarprogram på den enhet du hämtar boken till. Om du ej läser andra e-böcker på din mobil så laddas boken enklast ner via datorn och läses med Adobe Reader. Från datorn kan boken föras över till mobilen via USB alternativt görs en ny nedladdning från e-sajten direkt till mobilen. Bokus/Adlibris har egna appar för läsning och köp av e-böcker som tyvärr inte alltid hanterar en pdf-bok med bilder/kartor optimalt.

 • För läsning på PC/Mac: Adobe Digital Editions alt. Adobe Reader
 • För läsning på iPad/iPhone: Bluefire Reader
 • För läsning i Android: Aldiko/Adobe Reader
 • Ni som gärna vill ha en papperskopia av vandringen kan skriva ut den från er dator. Formatet är A5 (liggande A4)

  Läs mer »

   

   

 • Skånes kust e-bok (pdf)

   

  Notera att vandringsbeskrivningar och GPS-information skiljer sig från den inbundna versionen;

  way points (vägpunkter/riktmärken) och spår, för samtliga rundvandringar samlade i en fil. Denna fil finns med som bilaga inuti pdf-boken;

  • Uppdateringar Skånes kust ebok
  • E-boken är en uppdaterad version (2020-11-15) av "rundvandringar mera Skånes kust" med tillägg för två vandringar i Brantevik. Klicka på omslaget till höger för en översikt på vandringarna. OBS ! omnumrering av vandringarna på östkusten har skett p.g.a. tillägget. Viktigt om e-boken: Innan du köper e-boken är det lämpligt att du har hämtat och installerat ett läsarprogram på den enhet du hämtar boken till. Om du ej läser andra e-böcker på din mobil så laddas boken enklast ner via datorn och läses med Adobe Reader. Från datorn kan boken föras över till mobilen via USB alternativt görs en ny nedladdning från e-sajten direkt till mobilen. Bokus/Adlibris har egna appar för läsning och köp av e-böcker som tyvärr inte alltid hanterar en pdf--bok med bilder/kartor optimalt.
  • För läsning på PC/Mac: Adobe Digital Editions alt. Adobe Reader
  • För läsning på iPad/iPhone: Bluefire Reader
  • För läsning i Android: Aldiko/Adobe Reader
  • Ni som gärna vill ha en papperskopia av vandringen kan skriva ut den från er dator. Formatet är A5 (liggande A4)

  Läs mer »

   

   

  mitt Skåne e-bok (pdf)

   

   

  Notera att vandringsbeskrivningar och GPS-information skiljer sig från den inbundna versionen; waypoints och spår, från samtliga vandringar, samlade i en fil; way points (vägpunkter/riktmärken) och spår, för samtliga rundvandringar samlade i en fil. Denna fil finns med som bilaga inuti pdf-boken;

 • Viktigt om e-boken: Innan du köper e-boken är det lämpligt att du har hämtat och installerat ett läsarprogram på den enhet du hämtar boken till. Om du ej läser andra e-böcker på din mobil så laddas boken enklast ner via datorn och läses med Adobe Reader. Från datorn kan boken föras över till mobilen via USB alternativt görs en ny nedladdning från e-sajten direkt till mobilen. Bokus/Adlibris har egna appar för läsning och köp av e-böcker som tyvärr inte alltid hanterar en pdf--bok med bilder/kartor optimalt.
 • För läsning på PC/Mac: Adobe Digital Editions alt. Adobe Reader
 • För läsning på iPad/iPhone: Bluefire Reader
 • För läsning i Android: Aldiko/Adobe Reader
 • Ni som gärna vill ha en papperskopia av vandringen kan skriva ut den från er dator. Formatet är A5 (liggande A4)

  Läs mer »

   

   

 • Snogeholm landart

  rundvandring 11,6km

   

   

  Visst är Snogeholmsströvområde fantastiskt? Här kan du testa slingor med varierad längd och samtidigt titta efter de 21 installationerna skapade av Snogeholm Land Art och Frank Björklund. Mitt i området finns ett besökscentrum, Villa Vandra Om du önskar beskåda samtliga konstverk kan du göra det enkelt för dig och ladda ner rutten nedan:

   

  GPS-fil för Snogeholm landart (.gpx)

   

   

  Tips ur rundvandringar Romeleåsen

  R8 Måryd naturreservat

   

   

  R8, Måryd naturreservat, ”rundvandringar Romeleåsen”- en kär gammal favorit i ny, nerbantad tappning, endast 4,5 km. Rundan inkluderar, Boks backe, Skryllesjön, Bojsens dammar, Måkullsbacken, ett stort antal vresbokar och tre mysiga rastplatser. Strövtåget går genom många hagar och genom öppen terräng, här och var kan det vara lerigt. Rastplatserna är markerade på kartan med en symbol för picknickbord. Stättorna är markerade på kartan med ett kryss och utgångspunkten med P.

   

  GPS-fil för vandringen (.gpx)

   

   

  Tips ur rundvandringar Romeleåsen

  R12 Risen och Toppeladugård

   

   

  En underbar vandring (14 alt. 9 km) som kanske borde varit med i "rundvandringar mitt Skåne".

   

  Utsnitt ur Romeleboken i PDF-format med terrängkarta

  GPS filen för R12(.gpx)

   

   

  rundvandring rofyllda platser

  Brösarps södra backar

   

   

  Uppdaterad version av vandring 6 - 9km, Brösarps södra backar, ”rundvandringar rofyllda platser”. GPS-rutt kan (och behövs) laddas ner. Flera av grindarna är svårframkomliga och bitvis går rundan längs kanter av odlad mark, undvik "övertramp". Rundan är 9 km, går genom hagar med kor och får och är bitvis svårframkomlig, så inget för ovana, men oj så vacker.

   

  RP6 uppdaterad beskrivning Brösarps södra backar GPS-filen följer med som bilaga (.pdf)

  Svårt att hitta GPS-filen så finns den här (.gpx)

   

   

  rundvandring

  Sövdesjön runt

   

   

  Uppdaterad version av vandring 18-11 km, Sövdesjön runt, ”rundvandringar Romeleåsen”. Rundan finns med i tre upplagor av vandringsguiden och beskrevs första gången 2004.

   

  R18 uppdaterad beskrivning Sövdesjön runt (.pdf)

  R18 uppdaterad GPS fil (.gpx)

   

   

  rundvandring

  Kvartsbrottet i Fyledalen

   

   

  Tips på en kort (bara 3,6 km), men mycket spännande runda runt kvartsbrottet i Vitabäck/Fyledalen. Rundvandringen bjuder på en sällsam atmosfär, vida vyer från 110 m.ö.h, ett rikt fågel- och djurliv och dessutom passerar man ett vindskydd med eldstad.

  Start1, Vitabäckskällan: N55.589678° E13.785132°- här finns det plats till max 3 bilar

  Alternativ parkering, start2 vid Kraftsverket: N55.585286° E13.791227°

   

   

  GPS nedladdning: kvartsbrottet i Vitabäck/Fyledalen 3,6km(.gpx)

   

   

  rundvandring

  Skönabäck och Smedjerännan

   

  Skönabäck och Smedjerännan, 5km

  Parkering vid Skönabäck/ridhuset:

  N 55.544194, E 13.519056, avtagsväg från väg 102 mellan Skurup och Veberöd.

   

  I Skönabäcks naturvårdsområde finner man en lummig ädellövskog intill Borgasjön och Skönabäcks säteri. Markerna där Skönabäcks naturvårdsområde är beläget tillhörde fram till 1811 Brodda säteri som var en Skånes största jordägare. Där herrgården anlades fanns förut en ravin som i och med bygget dämdes igen gav upphov till Borgasjön. På en liten ö i sjön, som nås via en bro, finns ett picknickbord.

  Den vackraste och mest äventyrliga deletappen är utmed ravinen, Smedjerännan, sträckan mellan A och B på kartan. Efter vägpunkten E följer man först ett rött spår till ön tur och retur, sedan gult, blått och sist ett rött spår tillbaka till P.

   

  GPS nedladdning: Skönabäck och Smedjerännan 5 km(.gpx)

   

   

  rundvandring

  HELA Söderåsen!

   

  HELA Söderåsen runt - upptäck Skånes vildmark- gör en LÅNG- RUNDVANDRING Åstorp-Röstånga- Åstorp, 95 km.

   

  Turförslaget ger vandraren en introduktion till ALLT vad Söderåsen har att erbjuda i form av ett relativt ostört äventyrsland för vuxna- svindlande höjder, lummiga ravindalar, rogivande skogar och en intagande torparmiljö. I Åstorp finns tågstation i anslutning till utgångspunkten, men det går naturligtvis lika bra att starta från Röstånga. Halva sträckan följer den orange-markerade Skåneleden, andra halvan är grönmarkerad endast på kartan. På Skåneledsetappen är det enkelt att hitta vatten och lämpliga övernattningsställen. På den gröna etappen är det något svårare. Därför kan det vara bra att gå ner till Kågeröd som ligger halvvägs. Genvägen tvärs över, förbi Finstorp, är gul-markerad. Lämpliga rastplatser är markerade på kartan.

   

  Beakta allemansrätten! För besökare till nationalparken gäller särskilda bestämmelser, kolla skyltar vid entrén och på: Söderåsens Nationalpark

   

  Frågor och funderingar: Mejla ”rundvandringar”- Karin(@)walks.se

   

  GOD TUR/MYCKET NÖJE önskar stigfinnaren Karin Hoffmann

   

  Ladda kartor (varje del är ca 5,5MB) och GPS-rutt:

   

   

   

  Drakamöllan smakprov ur "rundvandringar rofyllda platser"

   

  På Drakamöllans böljande heder kan du få känna lugn och uppleva själens samklang med naturen. I dalgångarna, inbäddade i färgsprakande ljungheder, bland rika blomsterängar och bokskog ligger idylliskt belägna, välbevarade lantgårdar. Islandshästar och gutefår betar det ålderdomliga kulturlandskapet och förstärker intrycket av fulländad stillhet. Reservatet är beläget knappt 5 km norr om Brösarp och nås via väg 19. Ladda ner vandringsbeskrivning, karta och GPS-rutt nedan: Rundan är Nr 10 i guideboken ”rundvandringar rofyllda platser”. Boken är dessvärre slutsåld men kommer att publiceras som E-bok.

   

  GOD TUR/MYCKET NÖJE önskar stigfinnaren Karin Hoffmann

   

   

   

  Kartprogram för smartphones

   

  Kartan i boken tillsammans med den beskrivande texten skall räcka (checka ev. uppdateringar). Man bör dock ha en hyfsad förståelse för hur en karta fungerar t.ex. vilket håll öster är. Detta framgår av kartan. Norr är uppåt på alla mina kartor. En vanlig kompass kan vara bra att ha med sig ändå. Beträffande navigations-appar och GPS i mobilen så kräver dessa verktyg också en förståelse och kan vara en bra hjälp när man kör fast. GPS behöver en s.k .3D fix dvs kontakt med tre satelliter. Det finns dessutom en inbyggd mobil baserad GPS- funktion som kräver kontakt med mobilnätet. Är man djupt nere i en ravin, kan det hända att man tappar mobiltäckning och även satellittäckning. Så ja- dessa hjälpmedel är inte 100%. Kartan kan däremot laddas ner off- line.

   

  När man bemästrar konsten att navigera- gör man varje vandringsäventyr till sitt eget. Det är en mäktig känsla. Men vill man göra det enkelt för sig, så finns det massor av super-fina markerade leder. Det kan vara en tjusning i sig, något man ibland behöver, att traska runt utan ansträngning.

   

  Det finns en uppsjö av appar för navigering via mobilen, några av dessa program kan vara ett lämpligt komplement till vandringsböckerna. Topo-GPS är populär bland våra vandrare och finns för både Android/iPhone. Själv fastnade vi för Locus Maps för Android. Mer info: Locusmap . Svenska terrängkartan hittar ni på denna länk Terrängkartan Sverige.

   

  Det finns genom dessa appar ett antal kartor att välja på. Kartor från hela världen finns tillgängliga flera av dessa kan dessutom laddas ner gratis och användas off-line. Det finns även vektorbaserade kartor som skiljer sig mot de sk bitmappade kartorna genom att man kan zooma in utan att kartan blir suddig. Dock har jag inte hittat den svenska terrängkartan i det formatet än.

   

  OBS! En terrängkarta i papper tillsammans med en kompass är ett bra komplement till en gps.

   

  Andra appar för Android/iPhone mobiler t.ex.

  Video introduktion till rundvandringar med mobil

  Hur ladda ner gps-information?

  Skriftlig info: Hur ladda ner gps-information?

   

   

  Uppdateringar för samtliga inbundna rundvandringsböcker

  samt GPS material för äldre böcker.

   

  mera Skånes kust

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet,

  Har ersatts av "rundvandringar Skånes kust"

  en e-bok (pdf)!

   

  GPS-information; waypoints och spår, från samtliga vandringar, samlade i en fil;

  OBS uppdaterad GPS-fil för den nya e-boken "rundvandringar Skånes kust" finns för nedladdning. Denna innehåller alla vandringar från mera Skånes kust plus två från Brantevik. OBS notera att östkustens vandringar är omnumrerade pga de nya vandringarna.

   

  Skåneleden

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information; waypoints och spår;

  notera att K4 och NS4 är borttagna.

  Bok 9 innehåller 30 nya rundor. Utgångspunkten till merparten av dessa kan nås med kollektivtrafik. Vandringsförslagen i guiden består av utvalda Skåneledsetapper (en i naturen orange markerad långled från A till B) kombinerade med en omarkerad rundvandring tillbaka, därav är 8 via Skåneleden kust-kust, 8 via Skåneleden nord-syd, 7 via Skåneleden ås-ås och 7 via Österlenleden.

  rofyllda platser

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information; waypoints och spår;

  evighetsträd

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information; waypoints och spår;

  Bok 6 ger vandraren en introduktion till några av alla de vackra, knotiga trädjättar som pryder det Skånska landskapet. Totalt 350 trädjättar inkluderas i strövtågen. Drygt hälften av rundvandringarna går via slotts- och herrgårdsparker med omgivande odlingslandskap, övriga till strövvänliga skogar och hagar.

  för tågburna

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information; waypoints och spår;

  Med reservation för T12 spåret som ej ärkontrollerat ännu, se även ny uppdaterad vägbeskrivning.

  Bok 4 vänder sig till alla miljömedvetna naturälskare som av olika anledningar väljer att resa kollektivt. Utgångspunkten för vandringarna är naturnära tågstationer runt om i Skåne samt längs Öresundstågets sträckning mellan Köpenhamn och Helsingör.

  Söderåsen

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

   

  Bok 3 bjuder på strövtåg i Skånes sista vildmark. På turistbyrån i Söderåsen kan ni sommartid hyra gps'er färdigladdade med en testrunda, samtliga 27 rundvandringar och drygt 100 geocachar. An example in English can be found here: Walk no 6 East Klovahallar at alltrails

  Romeleåsen

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;

  Bok 1 är första boken i serien, tredje upplagan. Rundvandringarna beskriver författarens hemtrakt på Romeleåsen och i sjölandskapen. Turförslagen är ganska jämt fördelade mellan Lund och Sjöbo kommun. På och kring åsen finns ett stövvänligt landskap med betesmarker, vackra blandskogar, ringlande vatten, fågelrika sjöar och en levande kulturbygd.

  Skånes kust sve/eng

   

  Upplagan på svenska/engelska av denna bok utgår ur sortimentet och ersätts av e-boken Skånes kust.

   

  Book 7 is the ideal companion for rambling along the southern Swedish shoreline. The book gives the walker an introduction not only to the beautiful coast with its breathtaking views, but also to the surrounding area’s forests and characteristic countryside which is within easy reach. Walk in the immensely popular Inspector Kurt Wallander footsteps, well-known also in UK from the BBC series filmed in the area around Ystad.

  med GPS

   

  Denna titel har utgått ur sortimentet

  Uppdateringar samt GPS-information, waypoints och spår;