Rulla längre ned på sidan för att finna vandringar utanför Skåne

nedladdning kan ske AV kartor, gps information tillsammans med en kort beskrivning

klicka på vandringens namn för att ladda ner denna information och på fotot för att titta på fler bilder.

- HELT fantastiska vandringar! -

Höga Kusten

 

HÖGA KUSTEN- Enda stället i Sverige där man kan vandra både högt och kustnära, stundtals 250 m över havet. Höga Kusten

Författaren kan inte ta ansvar för eventuella fel, underlåtenhet eller förändringar av den givna framställningen. Gps- koordinaterna är endast för vägledning. Dock har stor möda lagts ner för att säkerställa vägbeskrivningens riktighet. Landsbygden är inte statisk, stigar kan få ny sträckning och förändringar av ägandeförhållande kan resultera i att mindre vägar stängs av eller ändrar riktning. Även vägar och stigar som är lättgångna under optimala väderförhållanden kan bli allmänt svårframkomliga vid dåligt väglag, emedan spänger och broar över diken och bäckar kan bli oframkomliga.

VANDRINGARNA

#HK1

Skuleberget

Skuleberget 11 km

Startpunkt: Docksta

Skuleberget, som är utsett till besöksplats I värdsarvet, har varit naturreservat sedan 1969. Idag är trakten runt berget ett omtyckt turistmål med både linbana och toppstuga. Uppe på toppen av Skuleberget finns en vackert belägen stuga öppen för besökare. På bergets östra brant är, förutom de vida vyerna, en mytomspunnen grotta huvudattraktion. Rundvandringen går utmed en markerad orange led (Högakustleden) och blå markeringar.

Klicka på fotot för att se fler bilder från denna vandring.

#HK2

Skuleskogens nationalpark

Skuleskogen 14 km

Startpunkt: Entré syd;

Redan från starten erbjuds en magnifik utsikt över Bottenhavet. Genom årtusenden har Skuleskogen stigit upp ur havet. Resultatet är en otroligt fascinerande blandning av intryck och dofter. Scenen bjuder på gammal skog, trolska tjärn, mossa, lava, släta hällar, djupa, bergsklyftor, bergskammar och ett allestädes närvarande vatten. Vatten som porlar, brusar, sorlar, virvlar och droppar. En stor sevärdhet är Slåttdalsskrevan, 210 m lång, 7 m bred och 40 m djup med absolut lodrätta väggar. Speciellt vackert är det vid Tärnättholmarna (öster om Skuleskogen) och Tärnättvattnet (två små sjöar åtskilda av en myr). Rundvandringen går utmed en markerad orange led (Högakustleden) och blå markeringar.

#HK3

Valkallen

Valkallen 11 km

Startpunkt: Sör-Lövik;

Valkallen är ett gammalt vårdkasberg; här tände man i forna tider en jättebrasa för att varsko ortbefolkningen vid fientliga invasioner. Sista gången vårdkasarna brann var 1721. Ryssarna härjade då i trakterna och Sör-Lövik brändes ner medan Norr-Lövik skonades. Uppe på toppen av Valkallen finns en idylliskt belägen stuga öppen för besökare. Rundvandringen går utmed en markerad orange led (Högakustleden), blå markeringar och ett stycke landsväg.