rundvandringar

upptäck Ditt SkåneNyfiken på rundorna i bok 10?

Söndagen den 7 april kl. 10:00 arrangeras vårens första gemensamma, kostnadsfria rundvandring. Turen går till Hällevik, Stenshuvuds nationalpark, Kortelshuvud och Knäbäckshusen. Strövtåget är 10 km och finns beskrivet i ”rundvandringar mera Skånes kust" , nr 26.

 

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

 

 

 

Start: Stenshuvuds nationalpark, norra parkeringen vid Hällevik strax söder om Kivik, N55.67101° E14.26793°
Vägbeskrivning: Från väg 9: ta av mot Kivik. Följ skyltar mot Karakås 2. Passera parkeringen intill Kiviks musteri och Äpplets Hus. Naturreservatets parkering ligger efter musteriet.
                                                                                                                                           
Föranmälan? nej, men om du önskar samåka/bila till utgångspunkten och har plats till fler kan du meddela gruppen FB-gruppen, "rundvandringar "
Vandringsbeskrivning: Stenshuvud är en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i vårt land. Berget Stenshuvud är 97 m högt och det finns tre toppar med utsikt ända till Bornholm vid klart väder. Observera att underlaget utmed stigarna stundtals är stenigt och ojämnt. Rundan erbjuder också en spännande promenad längs Rörums norra å och ytterligare en vidsträckt vy från det södra berget, Kortelshuvud. I nationalparkens norra del, vid Hällevik, finns ett område med främmande träd och buskar. Knäbäckshusen består av 17 pittoreska hus, de flesta med vasstak och korsvirke. Husen flyttades på femtiotalet från Knäbäcken vid skjutfältsområdet på Haväng till sitt nuvarande läge utmed en kustnära bygata mellan Stenshuvud och Lilla Vik. Nergrävt i en strandvall ligger fiskebodar och det välbesökta Knäbäckskapellet, Sankt Nicolai kapellet. Kustremsan fram till Norra Rörumåns utflöde är Österlens i särklass vackraste.
Detta är eventet för Dig som gillar att rundvandra i Skåne efter Karin Hoffmanns böcker. Tanken är att alla som annars rundvandrar på egen hand skall kunna träffas på en bestämd plats och tid några ggr/år. Snöra på ett par väl ingångna dojor, ta med matsäck ett glatt humör och aktuell rundvandringsguide. Boken kan lånas på bibliotek eller köpas på plats för 150 kr.

 

Maila Karin om du undrar över något. Mer info på hemsidan; rundvandringar
och i FB gruppen; rundvandringar